SON DAKİKA
Logo
Mersin Mersin 19° Kapalı

Mersin’de narenciye alarmı

Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle bölgeye yönelik sevkiyatlarda yaşanan güvenlik sorunları, narenciye ihracatını olumsuz etkiledi. Tır ve gemilerin savaş bölgesine gitmekte yaşadığı sıkıntılar nedeniyle ihracat trafiği yavaşlarken, üreticinin elindeki ürünün pazara ulaşması da zorlaştı.
Mersin başta olmak üzere narenciye üretiminin yoğun olduğu bölgelerde çiftçi, yüksek üretim maliyetleriyle mücadele ederken ürününü satmakta da zorlanıyor. İhracatın yavaşlaması nedeniyle bazı narenciye ürünlerinin dalda kaldığı belirtiliyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz, narenciye ihracatında yaşanan sorunların önemli nedenlerinden birinin savaş bölgesindeki güvenlik koşulları olduğunu söyledi.

Yılmaz, geçmişte Rusya ve Ukrayna'ya gemiler ve tırlarla yoğun miktarda ürün gönderildiğini belirterek, savaş nedeniyle sevkiyatların aksadığını ifade etti.

Yılmaz, “Biz Rusya ve Ukrayna'ya gemi gemi mal gönderirdik. Tırlar, gemiler can güvenliğinden dolayı o bölgeye gitmek istemiyorlar. Sıkıntının en büyük sebebi bu” dedi.

 

İhracat yavaşladı, üretici zor durumda

İhracatın yavaşlamasının üreticiyi doğrudan etkilediğini belirten Yılmaz, 2026 yılının narenciye üreticileri açısından zorlu geçtiğini dile getirdi. İhracatçıların frene basmasıyla birlikte üreticinin ürününü satmakta zorlandığını ifade eden Yılmaz, çiftçinin yüksek maliyetler ve borç yükü altında olduğunu kaydetti.

Yılmaz, “İhracatçı frene basınca ürün dalında kalıyor. Çiftçi zaten borç yükü altında ve ürününün para etmemesi nedeniyle çok öfkeli. 2026 yılı narenciye üreticisi için kötü geçti, maalesef daha da kötüye gidiyor” diye konuştu.

 

Piyasadaki tedirginlik arttı

Öte yandan yaş meyve ve sebze sektöründe son günlerde gündeme gelen fiyat manipülasyonu iddiaları kapsamında bazı ihracatçı firmalara yönelik yürütülen adli süreçlerin de sektördeki tedirginliği artırdığı belirtiliyor. İhracat kanallarındaki daralma ve piyasadaki belirsizlik, üreticinin satış planlarını da zorlaştırıyor. Sektör temsilcileri, ihracatın yeniden hareketlenmesinin üreticinin elindeki ürünün değerlendirilmesi açısından önem taşıdığını belirtiyor. Narenciye üreticisi ise artan maliyetler karşısında ürününü değerinde satabilmek ve borç yükünü hafifletebilmek için ihracat pazarlarının yeniden canlanmasını bekliyor.


Muharrem Çağatay

Yorumlar (0)

Bu haber için henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yap

Logo
İletişim

YENİŞEHİR/MERSİN

+90 532 522 29 73

info@mersinhalkhaber.com

Bizi Takip Edin

© 2026 Tüm Hakları Saklıdır. Dorasoft Yazılım tarafından hazırlanmıştır.

WhatsApp İhbar Hattı